Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/evabg/mm-consultbg.com/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Ежегодни профилактични медицински прегледи – ММ Консулт

Моля изчакайте...

Ежегодни профилактични медицински прегледи

18.02.2018
heart-health-1-1200x744.jpg

Според статистиката, близо две трети от осигурените българи не си правят профилактични прегледи и посещават личния си доктор едва когато имат сериозен здравословен проблем.

Тъй като повечето от Вас, нашите служители, попадате в една от най-рисковите групи, бихме искали да Ви напомним за Вашите права и да Ви мотивираме да помислите за здравето си, преди да е станало късно, защото няма по-важно нещо от превенцията!

Здравната каса покрива различни профилактични прегледи и изследвания в зависимост от възрастовата група. Ние ще обърнем внимание на групите от 30 години +

Профилактичните прегледи според възрастта на здравноосигурените :

От 30 до 45 години

  • веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина (ПКК) на жени и на мъже.
  • всяка година на жените над 30-годишна възраст се прави мануално изследване на млечни жлези. Освен това всяка жена един път месечно трябва да прави самоизследване на млечните си жлези веднага след края на поредната редовна менструация (а ако е в менопауза – в първите дни на календарния месец);
  • веднъж на 5 години за мъжете над 40 години се назначава холестерол и  триглицериди.

От 46 до 65 години

  • веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина (ПКК) на жени и на мъже.
  • веднъж на 5 години на мъжете на възраст над 46 години и на жените – над  50 години, се назначава изследване на холестерол и триглицериди;
  • веднъж на 2 години на мъжете на възраст над 50 години се назначава изследване PSA, а на жените – от 50 до 69 години включително – мамография на млечни жлези, за което личният лекар издава бланка МЗ-НЗОК №4.
  • Изследването на холестерол, триглицериди, кръвна захар и ЕКГ, мамография и PSA в рамките на календарната година, направено по друг повод, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед.

Над 65 години

  • ежегодно се прави пълна кръвна картина (ПКК) на жени и на мъже.
  • eдин път на 5 години се прави изследване за холестерол и триглицериди.

Ако сте с диагностицирани сърдечно-съдово заболяване, с диабет или сте в рискова група за развитието на онкологично заболяване, независимо на колко години сте, Ви се полагат много повече безплатни изследвания! (може да ги откриете до едно на сайта на НЗОК и да ги изискате от личния си лекар).

Както сами може да прецените, изследванията, които покрива Здравната каса са твърде лимитирани и през твърде голям времеви интервал. Докторите силно препоръчват профилактични прегледи да се правят минимум веднъж годишно, тъй като човешкият организъм няма как да се настрои на петгодишен интервал от време да се разболее. Така например пълната кръвна картина се използва за профилактика и диагностика за множество заболявания. И тъй като съставът на кръвта в организма постоянно се изменя е препоръчително да правите пълно изследване на показателите веднъж годишно, а не на пет години. Понякога дори едната година не е сигурно, че е достатъчно ясен интервал, но все пак е най-добрата опция като профилактична възможност.

Препоръчваме Ви освен възможните профилактични изследвания по линия на Здравната каса ежегодно да извършвате и следните изследвания.

1. Пълна кръвна картина (ПКК)

Ако вече сте изчерпали възможността за едно изследване на 5 години, най-добре посетете лаборатория с добро име и си заплатете това изследване. Изключително важно е, тъй като ПКК дава информация за нивата на всички кръвни клети и настъпили отклонения които могат да са предпоставка за по-сериозни заболявания и да е повод да се назначат по-конкретни изследвания.

/Цена без направление за ПКК с 22 показателя – под 10 лв./

2. Гинекологичен прегелед

С най-голяма важност сред изследванията е цитонамазката, която следи за поява на канцерогенни образувания и за рак на шийката на матката. Ракът на маточната шийка са сред най-опасните видове рак. Той е труден за откриване, освен ако активно не го търсим.  Препоръчително е след навършване на 35 години да се извършва веднъж на всеки 6 месеца!

/Цена без направление преглед – 40 лв. + цитонамазка 18 лв., или около 60 лв/

Внимание! Здравната каса отпуска направления на личните лекари на всяко тримесечие в годината – януари, април, юли и октомври. В началото на всяко тримесечие джипитата разполагат с голям брой направления и всеки техен пациент може да се възползва и да вземе желаното направление за необходимия лекар-специалист. Направлението е с код N 01 – акушерство и гинекология по Здравна каса при лекар-гинеколог, което включва преглед и цитонамазка.

3. Мамографски преглед

Редовният преглед на гърдите е от особено значение за превенция и навременно откриване на рак на гърдата. Освен самоизследване у дома за съмнителни бучки, след 45 – годишна възраст, трябва да посещавате специалист, който ще следи цялостното здравословно състояние на гърдите Ви поне веднъж годишно. 

/Цена без направление Стандартен мамографски преглед – 35 лв./

Внимание! Всяка година през месец Октомври 12 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора предлагат безплатни прегледи за рак на гърдата чрез предварително записванеМоже да се информирате месец по-рано кои са тези болнични заведения и да успеете да си запишете час.

4. Дерматологичен преглед

В последните години ракът на кожата доби измерения на епидемия. Това е най-честият тип рак, затова е препоръчително да се прави поне веднъж годишно – особено, ако генетично сте предразположени към бенки, петна и израстъци по кожата. Изследването отнема минути, но може да спаси живота ви, не го пренебрегвайте!

/Цена без направление преглед – 40-60 лв./

5. Дентален преглед

Профилактичните прегледи при стоматолога на всеки 6 месеца ще поддържат зъбите и венците ви здрави и ще улавят навреме възпаленията, кариесите, дори рака на устната кухина. Освен това би Ви спестило плащането на огромни суми за зъболечение в Германия.

6. Очен преглед

Очите сигнализират за диабет, високо кръвно налягане и редица нередности в организма. Затова след 40-годишна възраст трябва да ходите на профилактичен преглед за зрението веднъж годишно. Така ще поддържате под контрол зрителната острота, отклоненията, както и потенциалните заболявания. 

/Цена без направление– първичен преглед – 30 лв./

7. Изследване на холестерола

Регулярното проследяване на нивата на холестерола намалява риска от сърдечно – съдови заболявания, особено в по – късна възраст. Завишените показатели не само увеличават шансовете за инфаркт и инсулт, но и предизвикват заболявания на жлъчния мехур. В случай, че не спадате към някоя от рисковите групи, правете изследвания веднъж на 5 години. Идеалното ниво е под 200 милиграма на децилитър за общия холестерол.

Цена без направление е около 10 лв. за Холестерол – профил (Триглицериди + Холестерол общ + Холестерол HDL + Холестерол  LDL + Холестерол VLDL)/

8. Колоноскопия

Това е най – точното изследване за злокачествено образувание на ректума и дебелото черво. Въпреки че специалистите препоръчват за първи път да се направи на 50 – годишна възраст, по-добре обсъдете случая си лично с лекуващия ви лекар, особено ако ваш пряк роднина е имал рак или полипи.

/Цена без направление Колоноскопия – 80-120 лв./

9. Диабет

Диабетът е нарастваща като лавина заплаха, особено тип 2 диабет, който се свързва със затлъстяването и навиците за консумиране най-вече на нездравословни храни. Изследванията на кръвната захар са и бързи, и лесни – вече има и съвсем достъпни като цена глюкомери – уреди за самостоятелно измерване на този параметър. Хората, които не са изложени на директен риск, все пак трябва да си правят това изследване поне веднъж на две години, най-често като част от пълната кръвна картина.

Скъпи приятели, без значение колко добре се чувствате, редовните визитации при личния лекар са въпрос на лична сигурност. Само така може да контролирате здравословното си състояние и да бъдете една крачка пред сериозните проблеми. В наши дни модерната медицина е в състояние да лекува много от фаталните в миналото болести, стига да бъдат открити възможно най-рано.

Ако направим груби сметки, горепосочените изследвания биха Ви стрували около 300 лв без направления. Ако разполагате с такива поне за някои изследвания, бихте могли да сведете цената до половина. Животът Ви е много по-ценен от 100 Евро, нали така?

Направете задължителните профилактични прегледи част от начина си на живот!

ММ Консулт 2013 ЕООД е консултантска компания, специализирана в предлагането на услуги и решения за лицата, работещи като Личен асистент на територията на Република Австрия  и Германия.

Предлагаме Ви компетентни съвети по текущи счетоводни въпроси в съответствие с изискванията, правните разпоредби и законите на страната.

Име, Фамилия*
E-mail*

Телефон*
Съобщение:


All rights reserved. MM KONSULT. Дизайн от MENTOR STUDIO